Wednesday, April 16, 2008

Boek "Onder mannen, Het verzwegen leven van de marokkaansehomo's"

"Onder mannen, Het verzwegen leven van de marokkaanse homo's" Catherine Vuylsteke.

Een boek samenvatten is nooit evident, zeker als het een boek is dat je raakt.Wel, ik ga het niet onder stoelen of banken steken ..."Onder Mannen" staat bovenaan mijn favoriete boeken, en dat niet enkel omdat het een boek is over marokkaanse homo's.

Je krijgt als lezer het wel en wee van 16 levens voorgeschoteld, 16 mannen die zo goed en kwaad als het kan, proberen hun leven & liefde te leven. Je voelt duidelijk dat de journaliste de tijd nam om de getuigen hun verhaal te laten vertellen. In hun woorden. Op hun tempo. Zonder hen te forceren, zonder hen woorden in de mond te leggen. Zonder veroordelen.

Het sterke punt van het boek -vind ik persoonlijk- is dat de journaliste niet in de val trapt van het gemakzuchtige wij-zij-verhaal of de zoveelste allegorie van de 'botsing der beschavingen'. Ze doet -volgens mijn bescheiden mening- een toch wel geslaagde poging om de sterke verhalen in een ruimer (politiek/sociaal) kader te plaatsen. Dit komt het inzicht in de situatie ten goede.

Anderzijds creërt de gebruikte taal en de soms heel gevatte linken die de schrijfster maakt een heel eigen dynamiek. Ze laat je haar associaties tussen de verschillende verhalen volgen, en je kan als het ware luidop haar denkproces volgen.

Ieder hoofdstuk heeft een eigen invalshoek, een eigen karakter die je samen met het levensverhaal van de getuige leert appreciëren. Nu ... wetend hoe moeilijk het is om een allochtone holebi zijn verhaal te laten vertellen, kan ik enkel maar Catherine Vuylsteke bedanken voor dit boek.

Een boek samenvatten die je raakt is nooit evident. Maar de woorden die Marokkaanse schrijver Abdellah Taïa ooit toevertrouwde aan het papier in een van zijn boeken (en die ook in het boek "Onder Mannen" staat) benadert misschien nog het best het gevoel dat ik er aan overhou. The next best thing wat.


De liefde die ik zoek en die me elke keer pijn doet.
Ik weet het maar al te goed, de liefde is moeilijk.
Moeilijk, maar het is haar dat ik zoek, haar die ik wil.
Ik ben misschien masochistisch.

Abdellah Taïa, Broederliefde 2006


Op woensdag 7 mei 2008, om 20.30 zal Catherine Vuylsteke deelnemen aan het Merhaba-debat "Stemmen inde Stilte". Dus jullie hebben nog tijd om dat boek te lezen ...om in stilte in de stemming te komen!

Gegevens van het boek:
Titel: "Onder mannen, Het verzwegen leven van de marokkaanse homo's"
Auteur: Catherine Vuylsteke
Uitgeverij: Meulenhoff/Manteau


Oriëntaalse groetjes

Saïd

1 comment:

tostadito said...

Ja, dit boek leest vlot, ontroert en geeft een veelzijdig beeld van hoe Marokkaanse mannen hun mannelijke liefde beleven, creatief belicht door gevoelige ontmoetingen in Marokko, Spanje, Parijs of Brussel...
Het geeft ook zin om al die jongens te leren kennen!
Kristophe